3 Teklif Al Detay

Evde Küçük Tamirleri Kendiniz Yapın

Boya

Neden Boya Yapmalı

Evinizin veya ofisinizin boyası zamanla tozlanma, bulunulan ortamda sigara içilmesi, varsa çocukların kalem veya benzeri şeylerle duvarları çizmesi, odadaki eşyaların yerlerini değiştirirken yada yeni eşya alımında duvarlara değdirilmesi sonucu duvarın çizilmesi, duvarlara çivi çakılması ve rutubet yada sıcaklık değişimlerinden dolayı boyanın kalkması nedeni ile duvarlarda göze hoş gelmeyen çirkin bir görüntü oluşur. Bu çirkin görüntülerden kurtulmak, daha temiz bir ortam oluşturmak ve boya ren renginden sıkıldıysanız rengini değiştirmek için evinizi veya ofisinizi boyatmalısınız. Boya işlemi sayesinde aynı zamanda ev temizliği zamanlarında ulaşılamayan yerlerde kalan örümcek, böcek ve sinek tarzında canlılardan da kurtulmuş olursunuz.

 


Boya Badana Uygulaması  

Boya yapmaya başlamadan önce boya yapacağınız yüzeyin temiz olmasına dikkat edin kalkmış boyaları spatula yardımı ile temizleyin yüzeyi gerekiyorsa macun veya sıva alçısı ile onarın tamir işlemi bittikten sonra yüzeye önce astar boya ile daha sonra iki kat olmak üzere seçmiş olduğunuz boya rengi ile boyayın. Boyanızın dalgalı olmaması için fırça veya ruloyu dikine ve enine kullanın.

 

 

 


Boya Yaparken Nelere Dikkat Edilir ?  

  • Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya ilişkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.
  • Boya uygulamasında en önemli kural daima aynı sistemde aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır.
  • Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
  • Hiçbir boya kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, mimari detay hataları giderilmelidir.
  • İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3-4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • Bütün boyalar uygulamaya geçmeden önce, ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
  • Ahşap koruyucu, selülozik dolgu verniği ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra başka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır.
  • Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanılmamalıdır.
  • Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.
  • Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
  • İyi yapışma sağlamak için parlak yüzey mutlaka matlaştırılmalıdır.
  • Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden eklemeli ve karıştırılmadan ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.

 


Uygun Boya Seçimini Nasıl Yapmalıyım ?  

  1. Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.
  2. Boya satın alınırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.
  3. Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir.
  4. Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  5. İç ve dış mekanlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.

 


Elektrik

Voltaj Düşmesi

Bölgenizdeki aşırı yoğunluktan voltaj düşmesi yaşıyorsanız bunun sebebi bulunduğunuz semtteki elektrik trafosunun yetersiz kalmasıdır. Bu durum evinizdeki elektrikli ve eloktronik aletleri etkiler sık sık arıza yapmalarına ve verim alamamanıza neden olur. En kısa sürede yükseltici trafo takmanız tavsiye edilir.

 

 


Sigorta Neden Atar?

Atık sigortanızın hangi gurupları etkilediğini kontrol edin. Bu guruplar içerisinde öncelikle bakmanız gereken kısımlar.
1- Prizler kısa devreye neden olmuş olabilir.
2- Lambalar kısa devreye neden olmuş olabilir.
3- Prizlere takılı kullandığınız cihazlar arızalı olabilir.
Yukarıdaki ihtimalleri kontrol edip arızayı giderin iyice emin olduktan sonra sigortaları açın.
Sorunu halledemiyorsanız SERVİS çağırmanız tavsiye edilir.

 

 


Sık Sık Sigorta Atması

Sigorta sürekli atıyorsa aşırı derecede yüklenme yapıyorsunuz demektir. Sigorta dağılımındaki yüksek amper çeken cihazları kontrol edip hepsini aynı anda çalıştırmamaya dikkat edin. Hepsini aynı anda çalıştırmanız gerekiyorsa atan sigortanın amperini yükseltmeniz gerekir. Bunun için öncelikle elektrik tesisatınızın kontrol edilmesi gerekir. Aşırı yüklenme kabloların eriyip yangın çıkmasına sebep olur.

 

 


Prizde Elektrik Kontağı

Önce emniyetiniz için sigortaları kapatın prizinizin kısa devre olup olmadığını kontrol edin. Prizinizde kısa devre varsa sigortaları kapatıp prizi yerinden sökün. Kabloların kısa devre yapıp yapmadığını kontrol edin. Kablolar kısa devre olmuşsa birbirlerinden ayırıp bağlantısını yeniden yapın. Prizinizi yerine monte edin ve sigortaları açın. Prizinizi tekrar kontrol etmeyi unutmayın. Lütfen küçük çocukları prizlerden uzak tutun!

 


Arızalı Açma Kapama Anahtarı

Öncelikle emniyetiniz için sigortaları kapatın. Anahtarlar lambanızın aşırı amper çekmesi sonucu bakalit kısımlarında erime yaparlar. Anahtarı kontrol edin. Arızalı ise yenisiyle değiştirin. Lambanızın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Lambanız hala çalışmıyorsa elektrikçiniz ile görüşün.

 

 


Kalorifer

Doğalgaz Kat Kaloriferi

Doğal gaz Kat Kaloriferi ve yakıt tesisatı ile ilgili olarak karşılaşılması muhtemel arızalar ve giderilmesi

  1. Elektrik var mı ? voltaj çok mu düşük, çok mu yüksek.
  2. Gaz geliyor mu ?
  3. Oda veya kazan termostatı, su seviye otomatiği limit şalteri vs. gibi kumanda cihazları uygun ayarlanmış mıdır ?

Arızanın yukarıdaki sebeplerden meydana gelmediği anlaşılırsa kat kaloriferinin parçalarının vazifelerini yapıp yapmadıkları araştırılmalıdır.

Arıza : Kat kaloriferi hiç çalışmıyor

  1. Isıtıcının vazife görüp görmediğini kontrol ediniz.
  2. Alt limit termostatı bozuktur, kontrol ediniz.
  3. Isıtıcı ayar termostatının ayarı yanlış olabilir.
  4. Isıtıcı ayar termostatları bozuktur.
  5. Tabloya gerekli faz gelmiyordur.
  6. Beyin arızalıdır.

Radyatör Arızaları

Radyatörler döküm ve metal yapıya sahiptir. Zaman içerisinde korozyonlaşmadan dolayı delinirler. Dilimli radyatör peteklerinde delinmiş olan peteğin yenisi ile değişmesi gerekir. Zaman içerisinde radyatör tıkanır bu durum yeterli derecede ısınamamanıza neden olur. Belli zamanlarda radyatör peteklerini temizlemeniz gerekir.

 

 

 


Radyatör Temizliği

Zaman içerisinde radyatör tıkanır bu durum yeterli derecede ısınamamanıza neden olur. Yüksek ısı elde etmek için her sene radyatör temizliği (Bakımı) yapılmalıdır. Yüksek verimle çalışan kombiniz Verimli ısı üretimi ve düşük yakıt tüketimi sağlar

 

 

 

 


Baca Temizliği Yaptırmayı Unutmayın

Kışın, soğuk yüzünü gösterdiği bugünlerde, mühendislerden soba ve şofben zehirlenmelerine karşı 'bacanızı mutlaka temizleyin' uyarısı geldi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası, baca çekişini artırmak için baca yalıtımı yaptırılmasını, pencere veya duvar delinerek yapılan bacalarda ise delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmesini istedi.

 


KLİMA

Klimalar Nasıl Çalışır?

Klimanın çalışma yöntemi, belirli bir basınç altında bulunan sıvı haldeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve buhar halden tekrar sıvı hale döndürülmesidir. Çalışma prensibini termodinamiğin ikinci kanunu açıklar.

Çevrim malzemesi olarak kullanılan gaz bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosferik çevreye (dış ortama) atılır . Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz haline dönüşür. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını da düşürmüş olur. Soğutma akışkanı kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.


Klima Bakımları

  • Elektrik bağlantılarının kontrolü ve temizlenmesi.
  • Hava filtresinin kontrolü ve temizlenmesi.
  • Serpantininin temizlenmesi.
  • Serpantininin kimyasal madde ile yıkanması.
  • Gaz kaçaklarının kontrolü.
  • Drenaj tesisatının kontrolü.
  • Mekanik aksam kontrolleri varsa aksaklıkların giderilmesi.
  • Performans kontrolü.
  • Cihazın çalıştırılıp performans kontrollerinin yapılması.

Klima Arızaları

Klima Çalışmıyorsa ?

  1. Elektrik bağlantısını ve sigortayı kontrol Edin. Arıza elektriksel ise elektrikçi çağırın.
  2. Çalışıyor ama soğutmuyorsa ? Muhtemelen gazı bitmiştir gaz dolumu gerekir.
  3. Çalışıyor ama ısıtmıyor ? Isıtıcı rezistansı arıza yapmıştır değişmesi gerekebilir. Klimalar periyodik bakım isteyen cihazlardır.

Su Tesisatı

Batarya Kaçırıyorsa

Batarya ve benzeri armatürler belli bir sürede içerisindeki contanın aşınması sonucu su kaçırırlar su kaçağının önlenmesi için yapılması gerekenler. Öncelikle vanayı kapatın musluğunuzun üst tarafındaki vidayı söküp mekanizmayı anahtar yardımıyla sökün mekanizmanın uç kısmında bulunan yıpranmış contayı çıkartıp yerine yenisini takın mekanizmayı tekrar anahtar yardımı ile yerine monte edin vanayı açıp su kaçağı olup olmadığını kontrol edin.

 


Musluk Kaçırıyorsa

Musluk ve benzeri armatürler belli bir sürede içerisindeki contanın aşınması sonucu su kaçırırlar su kaçağının önlenmesi için yapılması gerekenler. Öncelikle vanayı kapatın musluğunuzun üst tarafındaki vidayı söküp mekanizmayı anahtar yardımıyla sökün mekanizmanın uç kısmında bulunan yıpranmış contayı çıkartıp yerine yenisini takın mekanizmayı tekrar anahtar yardımı ile yerine monte edin vanayı açıp su kaçağı olup olmadığını kontrol edin.


Rezervuar Kaçırıyorsa

Rezervuarınızın içerisindeki mekanizma plastik bir yapıda olmasına rağmen suyla sürekli temasından dolayı çabuk deforme olur arızayı gidermek için vanayı kapatın rezarvuarınızı yerinden söküp arıza nedenini bulun sorun şamandırada veya kapak contasında olabilir genellikle rezervuar tamir takımları kompledir parçaların tamamını değiştirmeniz ileride başka sebeplerden yaşanması muhtemel sorunları engeller.

 


Tıkalı Lavabo

Lavaboların pis su giderleri zaman içerisinde içlerinde biriken pislikler nedeniyle tıkanırlar. Geçici olarak Lavabo açıcılarla sorunu gidere bilirsiniz. Ancak sürekli ve kalıcı bir çözüm için lavabonuzun altındaki pis su sifonunu söküp içerisinde birikmiş pislikleri iyice temizleyin artık uzun süre bu sorunla karsılaşmazsınız.

 


Tıkalı Klozet

Klozetlerin pis su giderleri koku yapmaması için S şeklindedir içerisine her hangi bir nesne kaçırıldığında tıkanıklık meydana gelir. Sorunu gidermek için klozeti yerinden sökmek tıkanmaya sebep olan nesneyi içerisinden çıkarmak gerekir. Klozeti monte ederken yerine düzgün oturtmak gerekir aksi taktirde akıntı yapar.

 

 


Tıkalı Küvet

Küvetlerin pis su giderleri zaman içerisinde içlerinde biriken pislikler nedeniyle tıkanırlar. Geçici olarak kimyasal açıcılarla sorunu gidere bilirsiniz. Ancak sürekli ve kalıcı bir çözüm için küvetinizin altındaki pis su Sifonunu söküp içerisinde birikmiş pislikleri iyice temizleyin artık uzun süre bu sorunla karsılaşmazsınız.

 

 


2008© ASES Yonetim ve Danismanlik Hizmetleri.