3 Teklif Al Detay

Evde Küçük Tamirleri Kendiniz Yapın

Boya

Neden Boya Yapmalı

Evinizin veya ofisinizin boyası zamanla tozlanma, bulunulan ortamda sigara içilmesi, varsa çocukların kalem veya benzeri şeylerle duvarları çizmesi, odadaki eşyaların yerlerini değiştirirken yada yeni eşya alımında duvarlara değdirilmesi sonucu duvarın çizilmesi, duvarlara çivi çakılması ve rutubet yada sıcaklık değişimlerinden dolayı boyanın kalkması nedeni ile duvarlarda göze hoş gelmeyen çirkin bir görüntü oluşur. Bu çirkin görüntülerden kurtulmak, daha temiz bir ortam oluşturmak ve boya ren renginden sıkıldıysanız rengini değiştirmek için evinizi veya ofisinizi boyatmalısınız. Boya işlemi sayesinde aynı zamanda ev temizliği zamanlarında ulaşılamayan yerlerde kalan örümcek, böcek ve sinek tarzında canlılardan da kurtulmuş olursunuz.

 


Boya Badana Uygulaması  

Boya yapmaya başlamadan önce boya yapacağınız yüzeyin temiz olmasına dikkat edin kalkmış boyaları spatula yardımı ile temizleyin yüzeyi gerekiyorsa macun veya sıva alçısı ile onarın tamir işlemi bittikten sonra yüzeye önce astar boya ile daha sonra iki kat olmak üzere seçmiş olduğunuz boya rengi ile boyayın. Boyanızın dalgalı olmaması için fırça veya ruloyu dikine ve enine kullanın.

 

 

 


Boya Yaparken Nelere Dikkat Edilir ?  

  • Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya ilişkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.
  • Boya uygulamasında en önemli kural daima aynı sistemde aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır.
  • Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
  • Hiçbir boya kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, mimari detay hataları giderilmelidir.
  • İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3-4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • Bütün boyalar uygulamaya geçmeden önce, ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
  • Ahşap koruyucu, selülozik dolgu verniği ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra başka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır.
  • Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanılmamalıdır.
  • Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.
  • Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
  • İyi yapışma sağlamak için parlak yüzey mutlaka matlaştırılmalıdır.
  • Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden eklemeli ve karıştırılmadan ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.

 


Uygun Boya Seçimini Nasıl Yapmalıyım ?  

  1. Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.
  2. Boya satın alınırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.
  3. Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir.
  4. Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  5. İç ve dış mekanlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.

 


2008© ASES Yonetim ve Danismanlik Hizmetleri.